Warning: htmlspecialchars(): charset `iso-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /home/aspetras/public_html/index.php on line 21
Εισαγωγή - Αγροτικός Συνεταιρισμός Πέτρας Λέσβου - Πρόγραμμα Διατήρησης Γενετικών Πόρων στην Κτηνοτροφία - Ελαιόλαδο Λέσβου - Ελαιόλαδο Μυτιλήνης
 
   
 
   
 

Α.Σ. ΠΕΤΡΑΣ

ΠΟΙΟI ΕΙΜΑΣΤΕ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Εισαγωγή


Η προβατοτροφία στη Λέσβο αποτελεί παράδοση αιώνων στηριζόμενη κατά κύριο λόγο στην ομώνυμη φυλή προβάτων. Ο αριθμός των προβάτων της φυλής στο νησί ανέρχεται σε 300.000 άτομα, εκ των οποίων το 81% είναι αμιγώς εκτρεφόμενα. Η φυλή παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων φυλών (ντόπιων και ξενικών) προβάτων τα οποία την θέτουν ως πρώτη σε προτίμηση των Λέσβιων προβατοτρόφων.
Ωστόσο η φυλή έχει τόσο διαδοθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια, λόγω της μεγάλης προσαρμοστικότητας της σε ξηρό-θερμικά κλίματα, με αποτέλεσμα να συναντάται εκτός το Βόρειο Αιγαίο και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (νομοί  Έβρου και Φλώρινας) και την Πελοπόννησο. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη φυλή και από χώρες του εξωτερικού, όπως η Τουρκία και η Λιβύη.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της φυλής είναι:

• Ο λιτοδίαιτος χαρακτήρας, η υψηλή ανθεκτικότητα σε εκτατικές συνθήκες (βόσκηση) και η ικανότητα αξιοποίησης ορεινών και φτωχών σε βλάστηση περιοχών.
• Πολύ καλές αποδόσεις γαλακτοπαραγωγής, με μέσο όρο κοπαδιού που μπορεί να ξεπεράσει τα 250 χγρ ανά γαλακτική περίοδο, εφόσον τα ζώα έχουν διατραφεί ορθολογικά.
• Μεγάλη προσαρμοστικότητα στην ελληνική επικράτεια, ακόμα και σε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες.
• Μητέρες με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το μητρικό ένστικτο (μαζεύουν και θηλάζουν μόνες τα αρνιά τους).
• Μεγαλόσωμα αρνιά στους τοκετούς με ταχεία ανάπτυξη.
• Μακροζωία προβάτων με διατήρηση της γαλακτοπαραγωγής ακόμα και σε μεγάλη ηλικία.
• Δυνατότητα εκτροφής υπό ποικίλα συστήματα εκτροφής (εκτατικά, ημιεντατικά και μετακινούμενα) χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε  σταβλικές εγκαταστάσεις.  
• Υψηλή ανθεκτικότητα σε αρκετές ασθένειες.

Το πρόβατο Λέσβου έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, διασφαλίζοντας ακόμα και στον έλληνα κτηνοτρόφο των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας ένα επαρκές εισόδημα με μικρό κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα εάν διατίθενται βοσκότοποι. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «το καταλληλότερο πρόβατο για την αξιοποίηση των ορεινών περιοχών για όλη την Ελλάδα».

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πέτρας (Α.Σ.Π.) Λέσβου εφαρμόζει το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διατήρηση γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία» από το 2012, υπό την επίβλεψη του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων - Αθήνας και του επιστημονικού συμβούλου Κομινάκη Αντώνη (Αν.  Καθηγητή του ΓΠΑ).
Για την υλοποίηση του προγράμματος υπεύθυνος είναι ο Τεχνολόγος Γεωπόνος Μαστρανεστάσης Ιωάννης και οι ελεγκτές γαλακτοπαραγωγής Αχουλιάς Φρίξος και  Φιλής Άγγελος.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρείς βασικές δράσεις :
 1) Συλλογή - τήρηση στοιχείων γενεαλογίας και διατήρηση γενεαλογικού  βιβλίου σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων
 2) Ατομικός έλεγχος των αποδόσεων των προβατίνων, των ενταγμένων στο πρόγραμμα προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων
 3) Ενημέρωση και παροχή συμβουλών σε θέματα που αφορούν στην ορθή διαχείριση των ποιμνίων και στην παραγωγή ζώων αναπαραγωγής 

Βάσει των παραπάνω δράσεων, ο Α.Σ.Π. Λέσβου έχει θέσει τους ακόλουθους στόχους: 
 α) Τη συνεχή και σταδιακή γενετική βελτίωση των αποδόσεων της φυλής τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο
 β) Τη δημιουργία και διάθεση προς πώληση ζώων αναπαραγωγής υψηλής γενετικής αξίας και αξιοπιστίας 
 γ) Τη διαμόρφωση της τιμής πώλησης των ζώων αναπαραγωγής, κλιμακωτά με βάση τη γενετικής τους αξία, πάντα σε συμφέρουσα τιμή για τον ενδιαφερόμενο αγοραστή  

Εμείς ως ένθερμοι υποστηρικτές του Λεσβιακού προβάτου, το προτείνουμε  ανεπιφύλακτα στους Έλληνες προβατοτρόφους, ειδικά σε εκείνους που καλούνται να εκμεταλλευτούν ημιορεινές και ορεινές περιοχές.
Μόνο διατηρώντας και εκτρέφοντας τις εγχώριες φυλές μας, μπορούμε να γινόμαστε ανταγωνιστικοί έναντι των άλλων χωρών, παράγοντας και κατοχυρώνοντας τα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) τυροκομικά προϊόντα μας!   

Λέσβος, Ιανουάριος 2013
Ο υπεύθυνος του προγράμματος για τον Α.Σ.Π.
Μαστρανεστάσης Α. Ιωάννης ΜSc.
Υ. Δ. Γενετικής Πληθυσμών

 
 
 
   
 
   
 

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0